Elokuvateatterin kuukausikortista hyötyvät kaikki

Eräänä tuikitavallisena lokakuisena iltana lapsemme olivat menossa nukkumaan ja päivästä väsyneenä mieheni päätti myös painaa pään tyynyyn ajoissa. Avasin puhelimesta elokuvateatterin sovelluksen ja selailin illan tarjontaa. Suurimman osan olin jo nähnyt, mutta lähiteatterini esittäisi sinä iltana kortinhaltijoille erikoisnäytöksenä turkkilaisen dokumentin Kedi. Elokuva käsitteli kulkukissoja ja vaikka aihe ei suoranaisesti naulinnut kiinnostustani, päätin silti varata lipun. Voisinhan aina poistua teatterista jos dokumentti ei sattuisi kiinnostamaan. Hyppäsin pyörän selkään ja poljin kymmenen minuuttia elokuvateatterille, jossa käytin lippuna sovelluksen ID:tä. Istuin varatulle paikalleni ja katsoin koko dokumentin.

Olisin voinut valita listasta minkä tahansa elokuvan ja näytöksen, jossa oli tilaa. Paikanvaraus kävi näppärästi sovelluksen kautta ja paikalla tuli olla viimeistään kymmentä minuuttia ennen elokuvan alkua tai lippu vapautettaisiin.

Kertomani skenaario ei ollut poikkeus vuonna 2017, jolloin kävin elokuvateatterissa katsomassa 53 elokuvaa. Vertailun vuoksi, vuonna 2015 kävin elokuvateatterissa katsomassa kokonaiset neljä elokuvaa. Jokaista elokuvaa piti todenteolla harkita ja kävin katsomassa vain ne, joita olin eniten odottanut. Muiden elokuvien tulemista suorantoistopalveluihin tai televisioon päätin odottaa, koska jokainen yksittäisen lipun hinta tuntui riistolta. Samalla rahallahan saisi lähes ostettua elokuvan omaksi sitten kun se ilmestyisi myyntiin.

Viidestäkymmenestäkolmesta leffasta elokuvateatterin penkillä maksoin 19€ kuukaudessa kuukausikortin muodossa, sekä aina silloin tällöin lapseni ja muutaman lapsen kaverinkin liput elokuviin, kiitos kohtuullisen hinnoittelun. 3D-elokuvista maksoin ekstraa 1,50-2,50€ riippuen siitä ostinko uudet 3D-lasit vai löysinkö edelliset mukaan elokuviin. Tähän päälle satunnaisesti ostetut kahvit, popcornit ja karkit, joiden määrää en osaa edes lähde arvioimaan. Yhteensä kulutin elokuvateatterilippuihin noin 350€ ja tein sen kaiken hyvillä mielin.

Ranskalaiselokuva Demain Tout Commence oli todella hyvä. Kuukausikortitta olisin jättänyt menemättä.

Kuten arvata saattaa, kyseessä ei ole Finnkino, jossa tämä sama paketti olisi siis kustantanut helposti tuhat euroa vuoden mittaan, jolloin on helppo sanoa, että olisin skipannut suurimman osan elokuvista.

Kun kävin Lahden Finnkinossa ostamassa joululahjaksi sarjalippuja, kerroin myyjälle siitä kuinka Alankomaissa pääsee elokuviin romuttamatta talouttaan. Kerroin myös kertalippujen olevan Hollannissakin suunnilleen saman hintaisia kuin Suomessa, mutta kuukausikortti oli silti kannattavaa niin elokuvateatterille kuin asiakkaallekin. "Niin no, maassa maan tavalla," tiskin takana työskennellyt henkilö töksäytti minulle vastaukseksi. Tiesin, ettei hänellä olisi valtaa muuttaa elokuvateatterin lipunmyyntirakenteita, mutta minusta useamman olisi hyvä tietää tästä.

Omistin hollantilaisen elokuvateatteriketjun Pathén kortin noin puolitoista vuotta. Alunperin laskeskelin, että jos käyn elokuvissa vähintään kahdesti kuukaudessa, hyötyisin katsojana. Toisinaan olin mm. Suomessa lomalla useita viikkoja, jolloin kortin kulutus oli nollassa, mutta toisinaan kulutin kokonaisen päivän erikoistapahtumiin, jolloin katsoin kolmesta viiteen elokuvaa päivässä.

Oscar-viikonloppuna viime vuonna kävin katsomassa neljä ehdokkaaksi asetettua elokuvaa.


Kortinhaltijana en ollut kuitenkaan ainoa hyötyjä. Myös elokuvateatteri hyötyi minusta valtavasti. Maksoinhan vapaaehtoisesti elokuvateatterille 19€ kuukaudessa elokuvatarjonnasta riippumatta ja maksoin niinäkin kuukausina, jolloin en ollut koko maassa. Suosittelin korttia tuttavilleni ja ilman että hyödyin diilistä leffaseuraa enempää, kaksi tuttavaani hankkivat samanlaiset kuukausikortit. Parhaista elokuvista kirjoitin arvioita sosiaaliseen mediaan ja lopulta minulta ruvettiin kysymään suosituksia. Hyötyiväthän elokuvientekijät kuukausikorttilaisista; he olivat ja he liikuttivat katsojavirtoja ja heillä sai testata esimerkiksi Kedi-dokumentin vastaanottoa. Kuinka moni meistä silloin lokakuisena iltana muutoin olisi vapaaehtoisesti valinnut maksaa yli 10€ kulkukissadokumentin katsomisesta? Vaikka aihe oli mielenkiintoinen ja varmasti jokunen asiakas olisikin löytynyt, ilman korttia katsojamäärä olisi jäänyt aivan varmasti huomattavasti nykyistä vähäisemmälle ja siitä seurannut puhe sitäkin vähäisemmäksi.

Muutimme Suomeen marraskuussa. Irtisanoin hollantilaisen elokuvateatterikorttini joulukuussa. Kirjoitin aiheesta twiitin, johon merkitsin Pathé-ketjun lisäksi myös Finnkinon. Molemmat heistä vastasivat. Toista en ole vielä näinä kahtena kuukautena testannut, koska lippujen hinnat pyörryttävät ja toista minulla on nyt jo kova ikävä...


Finnkino siis lupasi ottaa huomioon asiakkaansa toiveet. Suomen elokuvakansan olisi nyt syytä pistää elokuvarummut pärisemään!

-------------------------------------------------------------------------------------- 

Keitä kiinnostaa, tässä viime vuoden elokuvateatterissa näkemäni lista:


Murder on the Orient Express 10.11.
Misfit 4.11.
Kapitein Onderbroek: Het Eerste Grote Avontuur 1.11.
Sneak Preview: Suburbicon 7.11.

Flatliners 31.10.
Thor: Ragnarok 30.10.
The Mountain Between Us 16.10.
My Little Pony: De Film 15.10.
American Assassin 13.10.
Kedi 9.10.
De Emoji Film 8.10.
Kingsman: The Golden Circle 5.10.

PAC Festival 24.9. (5x)
Stronger
The Glass Castle
Loveless
Good Time
You Were Never Really Here

Victoria and Abdul 21.9.
American Made 19.9.
Gifted 18.9.
Dunkirk 16.9.
Valerian and the City of a Thousand Planets 3.9.

Atomic Blonde 27.8.

Cars 3 12.7.
Verschikkelijke Ikke 3 7.7.
Wonder Woman 4.7.

All Eyez on Me 10.6.
Kill Switch 4.6.

A Dog's Purpose 22.5.
The Circle 14.5.
Guardians of the Galaxy vol. 2 7.5.
Beauty and the Beast 4.5.
King Arthur: Legend of the Sword 1.5.

The Boss Baby 30.4.
Voor Elkaar Gemaakt 27.4.
The Day Will Come 17.4.
De Smurfen en het Verloren Dorp 16.4.
Kong: Skull Island 9.4.
Demain Tout Commence 8.4.
Ghost in the Shell 7.4.
Life 2.4.

Mein Blink Date mit dem Leben 20.3.

Pathe Oscarweekend 26.2.
Manchester-by-the-Sea
Hidden Figures
Lion
Moonlight 27.2.

Sneak Preview: Fist Fight 21.2.
De Lego Batman Film 12.2.
Assassin's Creed 7.2.
The Great Wall 5.2.

La La Land 13.1.
I, Daniel Blake 9.1.
Rogue One: A Star Wars Story 2.1.

Comments

Popular posts from this blog

I removed all of my Instagram followers to feel free to be authentically me

I heart enough

Icy rain reveals personality